Fakta

Chuson-Jis sibiriska katter

Capella hemma i trädgården 140517

Den sibiriska katten

De första sibiriska katterna importerades från Ryssland till Europa i slutet av 1980-talet. Rasen kom till Sverige först år 2000. Sedan 1997 har rasen varit godkänd av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe).

 

Den sibiriska katten är en sann individ därför är det svårt att beskriva den i generella ordalag. Jag gör ändå ett försök.

Sibiriska katter leker gärna och ofta och är fantastisk på att hoppa högt. De klättrar gärna högt. Sibirier tycker om att vara ute men det är inget problem att ha dem som innekatt. Men det är viktigt att man leker med katten och ger den uppmärksamhet.

Sibiriska katter är ofta mycket tillgivna och tycker om att kela, men det sker på kattens villkor. Den är social, vill gärna vara i centrum och "pratar" ofta med sina familjemedlemmar.

 

 

Foto: Ingemar Björling

Sibiriska katter är mycket muskulösa och massiva men ger ändå ett graciöst intryck. Honor väger ofta mellan 3-5 kilo medan hanarna väger ett par kilo till. Men en del hanar kan väga 10-12 kilo. Rasen har en fantastisk kraftig och vattenavstötande päls med lite hårdare täckhår överst och en tjock underull.

 

Man brukar säga att sibiriska katter är allergivänliga. Det beror på att många sibiriska katter har väldigt låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d 1. Men halterna kan variera från olika kattindivider så det är klokt att besöka en uppfödare flera gånger om man ska köpa en katt.

Du kan läsa mer om allergi och sibiriska katter på http://www.sibiriskkatt.se/allergi-testhem/

Foto Ingemar Björling. Alla rättigheter reserverade.